Het bezoeken van mensen in corona-tijd

Onze collega Marianne Reij werkt als coördinator voor Kennisplatform Mantelzorg West-Friesland, een samenwerking tussen de zeven Westfriese gemeenten en tal van zorg- en welzijnsorganisaties. Sinds de start in 2013 speelt het Kennisplatform een belangrijke rol in het organiseren van het gezamenlijk aanbod aan mantelzorgondersteuning in de regio.

Hologrammen
Vanmorgen keek en luisterde ik naar een webinar over het bezoeken van kwetsbare mensen in coronatijd. Het gaf een mooi overzicht van wat er op dit moment onmogelijk, maar ook mogelijk is aan contact tussen mantelzorgers en hun naasten. Bijna alle contacten tussen familie en hun naasten in de langdurige zorg gaan op dit moment digitaal.

Maar beeldbellen kan de fysieke aanwezigheid en nabijheid niet echt vervangen. Er is onderzoek naar het digitaal overbrengen van ook geur, smaak en zelfs aanraken, maar dat staat nog in kinderschoenen en het is ook de vraag of het ook echte vervanging is. Misschien dat hologrammen in de toekomst een soort tele-presence zullen zijn, maar zover is het (gelukkig, denk ik) nog niet.

Aanraken
Aanwezigheid en nabijheid, elkaar aanraken zijn voor de zorg voor onze kwetsbaren essentieel. Het is op dit moment dus nog steeds niet mogelijk voor familie en vrienden. Velen hebben hun naaste nu wekenlang niet kunnen spreken of zien. Sommige instellingen zoeken, naast beeldbellen, oplossingen in 'kletstenten' of hoogwerkers: contact via het raam. Belangrijk is het om ook de belevingswereld te delen door samen spellen te doen, te zingen of te vloggen.

Digitale hulp
Op het moment dat ik dit schrijf is er nog geen versoepeling, geen maatwerk, geen uitzonderingen en zo langzamerhand beginnen mantelzorgers en ouderen daar genoeg van te krijgen. Ouderen zitten per definitie in de eindfase van hun leven en de angst is aanwezig dat mensen eenzaam dood zullen gaan zonder dat men afscheid heeft kunnen nemen.

Op dit moment zit er niks anders op dan thuis blijven, een extra kaartje of bosje bloemen sturen, een filmpje te sturen en veelvuldig te beeldbellen als dat mogelijk is. Help digitaal is een initiatief dat speciale tablets geeft aan instellingen voor ouderen om eenvoudig te kunnen beeldbellen. Technische ondersteuning op afstand is daarbij mogelijk. De tablets zijn niet aan te slepen! Er zijn tientallen andere mogelijkheden voor eenvoudig beeldbellen, sommige betaald, sommige gratis. Vilans heeft op haar website een overzicht staan.

Opvrolijken
Er zijn ook heel veel initiatieven om mensen op de vrolijken of hulp te bieden. Bijvoorbeeld studenten die ouderen bellen om te vragen of ze hulp nodig hebben bij het beeldbellen en vrijwilligers die contact houden door te bellen. Maar bezoeken door familie vervangen ze natuurlijk niet. Laten we hopen dat ook daar snel maatwerk in gevonden kan worden.

Het was een mooi webinar, met de mogelijkheid om via de chat direct vragen te stellen. Veel actuele informatie, het was fijn om er bij te zijn!

Marianne Reij
Coördinator Kennisplatform Mantelzorg West-Friesland
 
Contact MEE & de Wering
...